Ana içeriğe atla

Google’ın sosyal aramasına dair eleştiriler ne kadar haklı?

Google’ın sosyal aramasına dair eleştiriler ne kadar haklı?

Google’ın yeni sosyal arama deneyimi hakkındaki tartışmalar erken başladı. Twitter bu yenilikten rahatsız olduğunu belli etti ama Google’ın yanıtı gecikmedi. Tartışmanın en büyük tarafı olarak düşünülen ise Facebook sessiz kaldı. Diğer yandan Google yeniden tekelleşme potansiyeli ile ticaret komisyonunun gündemine girdi.

Kısaca bahsetmek gerekirse Google, geçtiğimiz gün sosyal arama deneyimi ‘bir üst seviyeye’ çıkardığını açıkladı. Google’a ciddi bir değişiklik getiren yenilik, arama sonuçlarına Google Plus sonuçlarının eklemesi şeklinde olduğu için Twitter tarafından rahatsız edici bulundu.

Google, Twitter’ın avukatlarından Alex Macgillivray’ın “internet için kötü bir gün” şeklindeki çıkışına yönelik gelen yorumlara cevaben; “Twitter geçen yaz özel bir besleme ile bize sunduğu içerik ortaklığı anlaşmasından vazgeçti” şeklinde bir açıklama yaptı ve gerçek zamanlı aramada diğer ortaklarla açık bir ilişkisi olduğunu söyledi.

Aslında Google’ın kendi servislerini indekslemek konusunda bir ayrım yapması pek mümkün değil. Ancak içeriklerin özellikle Google profillerinin etkisiyle yeniden sıralanacak olması işin rengini değiştiriyor. Eğer Google bu yenilikleri mümkün olduğunca tarafsız ve kaliteli yaparsa rekabet kuruluna takılması pek mümkün değil. Zira Youtube’un sahibi olan Google, video tarafında bu durumun bir benzerini sürdürüyor.

Grou.ps‘un kurucusu Emre Sokullu’nun da önceki yazıda aktardığı gibi bu deneyim şimdiye kadar gördüklerimizden oldukça farklı. Kullanıcılar da bu durumdan memnunsa, biraz daha durumu izlememizde fayda olduğunu düşünüyorum.

Diğer yandan Facebook’un webdeki içerikleri kendi içine çekmesi ve her Google aramasında karşımıza çıkarması da, en az bu kadar tartışılması gereken bir konu olmalı. Google’ın kar amacı gütmeyen bir kurum olmadığını ve kendi hedefleri (internetin giriş kapısı olmak gibi) doğrultusunda adım atacağını sanırım hepimiz biliyoruz. Bu aslında bütün büyük internet şirketlerinin kaygısı, ancak Google’ın diğer oyuncuların sahasına biraz daha fazla girdiği bir gerçek.

Microsoft’un küçük sosyal ağ denemeleri ve Bing’i sosyalleştirme çabaları ise henüz istenilen seviyeye ulaşabilmiş değil. Google ise daha önce farklı servislerle denediği sosyal web deneyimini bu kez oturmaya başladı gibi.

Sosyal arama deneyimini yaşamamız gerektiğine inanıyorum. Ancak Google+1′in arama sonuçlarına çok başarılı dahil edildiğini söyleyemem. Elbette çevremizdekilerin paylaşımlarına kulak kabartabiliriz ama bilgiye dönük arama ihtiyacımızı karşılamamızın en iyi yolunun kaliteli sınıflandırma yapacak (sadece yazarlara göre olabilir) bir altyapıyla çözülebileceğini düşünüyorum.

Son bir soru:

Yukarıdaki görsellerde dikkatinizi çektiyse Alex Macgillivray’in paylaştığı görselde genel arama seçeneğinde (sağ üstteki ikili düğme) olmasına rağmen sağda, Google Plus ilişkilendirmesi reklamların göründüğü alanda görünüyor. Emre Sokullu’nun paylaştığında ise bu ilişkilendirme sosyal arama seçeneği altında görünüyor.

Eğer o ikili düğmeden Google’ın yeni sosyal arama özelliğini kapatmak mümkün ise Macgillivray’in paylaştığı görselde bir yanlışlık var. Eğer kapatmak mümkün değilse, Twitter’ın haklılık oranı yüksek. O halde Google’ın aramada sunduğu reklamları Google Plus’a aktaracağını düşünebilir miyiz?


kaynak

http://www.webrazzi.com/2012/01/12/google-plus-sosyal-arama-twitter/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Moskova metro harita sı

Moskova metro harıtasının en son hali. Metro isimleri hem Rusça hemde ingilizcedir. Yakında Türkçesinide upload edecegim. ve moskova şehir haritası ve moskova yollarının birebir olarak hazırlanmış hali. Moskova Metro Haritası 1 indirmek için tıkla moscow metro map 1 download free Moskova Metro Haritası 2 indirmek için tıkla moscow metro map 2 download free https://swordbros.com/moskova-metro-haritasi-2021/

извините.

Rusya'da halkın "yabancılara" bakışı: Türklere antipati yüzde 100 değişmiş!

Rusyaya geldigim 2008 de gordum ki Turkiyeye antipati yukseliyor, bende antipati toplayan tum arkadaslari Turkiyeye yolladim ))) Sonra %1 lik bir kesimle yuzyuze goruserek oranin %100 degistirtim ))) Iste 2 yilda neler degistirdim ))) Katkisi olan arkadasalarada tesekkur ederim ))) Rusya çapında yapılan bir ankette halka, hangi etnik kökenden olanları sempatik, hangilerini antipatik budukları ve bunu neyle açıkladıkları soruldu. Tahmin edildiği gibi Kafkas kökenliler antipati listesinin başında. Beş yıl öncesine göre Türklere bakış da değişmiş. İşte ankete verilen cevaplar: VTsİOM tarafından ülke çapında 1600 kişi ile görüşülerek yapılan ankete göre, “Hangi milliyetten olanlara sempatiniz fazla?” sorusuna verilen cevaplar şöyle. İlk oran bugünü, ikinci oran 2005’teki cevabı ifade ediyor: Ruslar - % 36 – 33 Belaruslar - % 10 – 12 Ukraynalılar - % 9 – 12 Avrupalılar - % 9 – 12 Slav halkları - % 8 – 2 Kafkasyalılar - % 1- 4 Orta Asyalılar - % 0 – 2 Tatarlar - % 2 – 4 A...