Ana içeriğe atla

Putty ile SSH Bağlantısı


Önsöz

UYARI : Bu yazıda anlatılacak yöntemleri emin olmadığınız sürece uygulamayınız ! Aksi halde sunucunuzun çalışmasına ve stabilitesine zarar verebilirsiniz.
Daha önceden SSH hakkında üç makale yazmıştım. Bu yazıyı okumaya başlamadan önce onlara göz atmanızı tavsiye ederim, güzel bir temel olması açısından :

Putty Nedir?

Putty server yöneticilerinin, sunucularına bağlanmak için kullandıkları, kurulum gerektirmeyen, ufak boyutlu ve ücretsiz bir yazılımdır.
Putty sayesinde kolayca SSH bağlantısı yapabiliriz. Putty grafik UI’ye sahip olsada bu özellik bir yere kadar geçerli. Bir yerden sonra unix komutları ile devam etmek zorundasınız.


Şimdi putty’nin açılış sayfasını inceleyelim :
“Hostname or ip adress” kısmına bağlanmak istediğimiz sunucunun adresini veya ip adresini yazıyoruz. Örnek vermek gerekirse ;
a) baglanilacaksunucu.gov.tr
Önemli ! : Adresin başına “http://” yazmadığıma dikkat ediniz.
b) 192.168.1.1
Diğer ayarlar aynı kalsın. Eğer “session” yani “oturum”u kaydederseniz (save) bir daha bu işlemi yapmak zorunda kalmazsınız ve kolayca giriş yaparsınız.
Logging =>
Bu tab altından yaptığınız işlemlerin veya oturumların loglanmasına ilişkin ayarları yönetebilirsiniz.
Diğer sekmeleri detaylı anlatmayacağım. Eğer tam anlamıyla putty’yi öğrenmek istiyorsanız bu adresi ziyaret edebilirsiniz.
Şimdi sunucumuza bağlanalım ve bir kaç komut deneyelim :
Sunucumuz domainini yazdım ve open tuşuna bastım.


Karşıma “Login as” mesajı geldi, yani giriş yapacağım kullanıcı adını girmem gerekiyor. root giriyorum.
Biraz bekledikten sonra şifre soracak. Şifreyi yazarken ekranda hiçbir değişiklik görmeyeceksiniz ! Merak etmeyin o yine şifreyi yazıyor.
Şuan gördüğünüz ekranda giriş yapmış bulunuyorum. Root olarak girişimi yaptım. Daha önceden yazımın başında bahsettiğim 1 numaralı makalede SSH komutlarının bir kısmını yazmıştık, şimdi bunların bir kısmını deneyeceğiz :
  • ls komutu ile dizinleri listelettim, ls -a komutu ile gizli dosyalar dahil tüm klasörleri listelettim, ls-l komutu ile gizli olmayan dosyaları ayrıntılı bilgileri ile listelettim.
Şimdi burada yaptığım işlem oldukça basit. Önce “mkdir deneme” komutu ile “deneme” isimli bir klasör oluşturdum. Daha sonra “ls” komutu ile dizini listelettim. Burada “deneme” isimli klasörümüzün oluşmuş olduğunu görüyoruz. Daha sonra “rmdir deneme” komutu ile “deneme” isimli klasörü sildim. Tekrar “ls” komutu verdim ve klasörleri listelettim ve gördüm ki artık “deneme” isimli klasör yok.
“cd dizinismi” komutu ile bulunduğunuz dizinin alt dizinlerine geçebilirsiniz.
“cd ..” komutu ile bulunduğunuz dizinin üst dizinlerini görebilirsiniz.
Dikkat ! Dos üzerinden alışık olduğunuz gibi “cd” ile “..” birleşik değil, burada ayrık yazılır.
Şimdi en üst dizine çıkalım. Bunun için “cd ~” komutunu kullanıyoruz. ~ işareti klavyenizde “Ü” harfinin eş karakteridir. Putty’de ise “Page Down” tuşu ile bu karakteri basabilirsiniz.
Web sayfamın dosyalarının olduğu klasöre nasıl geldiğimi şimdi dikkatlice inceleyin :
“Top” komutu ile sunucunun işlemci harcamalarını saniye saniye takip edebilirsiniz. Açılan komuttan kurtulmak için ise “q” komutu vermeniz yeterlidir.
Çok önemli bir diğer komut ise “help” komutudur. Help komutunu yalnız başına kullandığınızda size o an kullanabileceğiniz komutları sıralar. “komut adı –help” şeklinde kullanıldığında ise ilgili komutun parametrelerini size söyler.
Gelelim Putty ile FTP’ye bağlanmaya..
Not : ftp’ye girdikten sonra çıkmak için “q” değil “quit” komutu girmeniz gereklidir.
Yaptığım adımları inceleyin :
Öncelikle “ftp” komutunu girdim ve ftp işlemini başlattım. Daha sonra “o sunucunuz.edu.tr” şeklinde ftp bağlantısını açtım. Kullanıcı adı ve şifremi girdim. Ve artık ftp’deyim..
Geri kalan tüm işlemler SSH komutlarını kullanabilme beceriz ile ilerleyecektir.
Putty’yi bu adresten indirebilirsiniz.
Görüşmek üzere..



kaynak:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Moskova metro harita sı

Moskova metro harıtasının en son hali. Metro isimleri hem Rusça hemde ingilizcedir. Yakında Türkçesinide upload edecegim. ve moskova şehir haritası ve moskova yollarının birebir olarak hazırlanmış hali. Moskova Metro Haritası 1 indirmek için tıkla moscow metro map 1 download free Moskova Metro Haritası 2 indirmek için tıkla moscow metro map 2 download free https://swordbros.com/moskova-metro-haritasi-2021/

извините.

Rusya'da halkın "yabancılara" bakışı: Türklere antipati yüzde 100 değişmiş!

Rusyaya geldigim 2008 de gordum ki Turkiyeye antipati yukseliyor, bende antipati toplayan tum arkadaslari Turkiyeye yolladim ))) Sonra %1 lik bir kesimle yuzyuze goruserek oranin %100 degistirtim ))) Iste 2 yilda neler degistirdim ))) Katkisi olan arkadasalarada tesekkur ederim ))) Rusya çapında yapılan bir ankette halka, hangi etnik kökenden olanları sempatik, hangilerini antipatik budukları ve bunu neyle açıkladıkları soruldu. Tahmin edildiği gibi Kafkas kökenliler antipati listesinin başında. Beş yıl öncesine göre Türklere bakış da değişmiş. İşte ankete verilen cevaplar: VTsİOM tarafından ülke çapında 1600 kişi ile görüşülerek yapılan ankete göre, “Hangi milliyetten olanlara sempatiniz fazla?” sorusuna verilen cevaplar şöyle. İlk oran bugünü, ikinci oran 2005’teki cevabı ifade ediyor: Ruslar - % 36 – 33 Belaruslar - % 10 – 12 Ukraynalılar - % 9 – 12 Avrupalılar - % 9 – 12 Slav halkları - % 8 – 2 Kafkasyalılar - % 1- 4 Orta Asyalılar - % 0 – 2 Tatarlar - % 2 – 4 A