Ana içeriğe atla

Reflünüz varsa orucunuzu ballı suyla açın

Mide sorunu yaşıyorsanız orucunuzu ılık ballı suyla açın, iftarda acı ve baharat kullanmayın.


Beslenme düzenin tamamen değiştiği Ramazan ayında iftar ve sahurda mideye aşırı yüklenme ve yanlış beslenme mide hastalıklarını da beraberinde getiriyor. Özellikle reflü hastalarını Ramazan boyunca dikkatli olmaları konusunda uyaran Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas, “Reflü hastaları sıcak yaz günlerinde bilinçli beslenerek sağlıklı bir oruç dönemi geçirebilirler. Sahurda az tuzlu peynir yiyin, kefir için, orucu ballı ılık su ile açın” diyor. 
Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Nas, reflü hastalarına şu önerilerde bulunuyor:
Reflü, midedeki asit ve gıdaların yemek borusuna geri gelmesine bağlı olarak tahrişe ve göğüs arkasında yanma sonucu oluşan bir hastalıktır. Ramazan boyunca da uzun süre aç kaldıktan sonra iftarda fazla ve hızlı yemek yenmesi mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasına neden olabilir.Özellikle aşırı yemek yeme, yağlı, baharatlı, acılı ve kızartmaların tüketilmesi reflüyü tetikleyen ve şiddetlendiren faktörlerin başında gelir.  İftar yemeğinde fazla yemek, baharatlı, yağlı ve kızartma benzeri yiyeceklerle fazla çay kahve tüketiminden kaçınmak, reflü olasılığını azaltacaktır. İftarda kesinlikle yemek hızlıca tüketilmemelidir. Besinleri çiğneme zamanı arttırılmalıdır. İftara çorbayla başlanılıp, iftar sofralarında mutlaka pişmiş ve çiğ sebzelere yer verilmelidir.

Orucu ballı ılık su ile açın

İftar sofrasında bütün gün aç kalan mideyi yemeğe yavaş yavaş alıştırmak gerekir. Orucumuzu,  bir bardak su, bir hurma ya da bir bardak ballı ılık su ile açılırsa hem vücudun şeker düzeyi dengelenmil olur hem de midedeki asit oranı dengelenerek olası  mide rahatsızlıklarının önüne geçilebilir. Oruç açıldıktan sonra yemeğe salçasız ve baharatsız sebze ya da mercimek çorbası başlanmalıdır. Ardından yeşillik veya pişmiş sebze tercih edilirse tansiyon, mide krampları gibi sorunlarda yaşanmamış olur.

İftarda acı ve baharat ülsere neden olur

 Ana yemekte aşırı kızartmalar, şeker yükleyici ve mideyi rahatsız eden gıdalardan uzak durulmalıdır. Acı baharatlı,  ekşi yiyecekler bunların başında gelir. İftarda ızgara et veya balık, sebze ve salata gibi besinler tüketilebilir. Ramazan boyunca kafein ve asitli içeceklerden uzak durmaya daha özen gösterilmeli. Bu tür içecekler mide asidini artırarak ağrı ve yanma şikayetlerine neden olur. Bunun yanı sıra bol şerbetli ağrı tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

Sahurda ceviz badem enerji verir

Aynı şekilde sahurda da ağır ve yağlı yemeklerden uzak durulmalı. Kahvaltı tarzı beslenme programı oluşturulmalı.  Ancak tokluk hissi vermesi,   metabolizma hızının azalmaması ve kas kayıplarına yol açmamak içinde proteinler yeterli ve doğru seçilmeli. Bu nedenle laktozsuz süt veya probiyotik yoğurt, kefir tercih edilmeli. Az tuzlu peynir çeşitleri, yumurta, tokluk hissi veren ve oruç boyunca enerjinin düşmemesini sağlayan ceviz, badem, kayısı ve fındık gibi kuruyemişler tüketilebilir. Barsak sorunlarının yaşanmaması ve vücudun ihtiyacı olan vitamini almak için ise pişmiş veya çiğ domates,  maydanoz,  kabuğu soyulmuş pişmiş biber ve kuru veya yaş meyve mutlaka sahur sofrasında olmalıdır. 

Yemek yiyip uyumak reflüyü tetikler

İftar ve sahurda yapılan en önemli hatalardan biri  yemek yedikten hemen sonra yatıp  uzanmak. Bu durum hem iftar hem de sahur sonrasında sıkıntı oluşturabilir. Bol miktarda yiyecek tükettikten sonra, mide bunları sindirmeye çalışırken, yatar pozisyona geçmek, reflüyü tetikler. Yatağa girerken midenin olabildiğince boş olmalıdır. Yemekten en az üç saat sonra yatılmalıdır.

Reflü hastaları için örnek Ramazan menüsü

Sahur:
Açık ve ılık çay
2 dilim az yağlı az tuzlu beyaz peynir veya 3 yemek kaşığı lor peyniri
2-3 dilim tam tahıllı veya beyaz ekmek
1  haşlanmış yumurta
10 tane çiğ fındık, 4 kuru kayısı veya 4 kuru erik
Yemeğe başlamadan önce ve sonra ılık su.
İftar:
1 bardak ılık su
1 kepçe baharatsız acısız gaz yapıcı etkisi olmayan ılık çorba ( şehriye- mantar-kabak yayla çorbası gibi)
6-7 kaşık kıymalı sebze yemeği veya haşlama, ızgara veya az yağlı dana eti
Tavuk  tercih edilecekse 2 avuç kadar ızgara kadar tavuk
2 dilim peynir
1-2 dilim pide
1 kase şekersiz komposto (1 bardak kefir ya da 1 kase probiyotik yogurt)
2 saat sonra:
Gaz yapmayan meyvelerden 2 porsiyon ( kayısı-şeftali-nektarin-tatlı erik-muz gibi) veya 1 küçük kase sütlü tatlı veya 1 dilim güllaç

kaynak :http://www.kadinvekadin.net/reflunuz_varsa_orucunuzu_balli_suyla_acin.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Moskova metro harita sı

Moskova metro harıtasının en son hali. Metro isimleri hem Rusça hemde ingilizcedir. Yakında Türkçesinide upload edecegim. ve moskova şehir haritası ve moskova yollarının birebir olarak hazırlanmış hali. Moskova Metro Haritası 1 indirmek için tıkla moscow metro map 1 download free Moskova Metro Haritası 2 indirmek için tıkla moscow metro map 2 download free https://swordbros.com/moskova-metro-haritasi-2021/

извините.

Rusya'da halkın "yabancılara" bakışı: Türklere antipati yüzde 100 değişmiş!

Rusyaya geldigim 2008 de gordum ki Turkiyeye antipati yukseliyor, bende antipati toplayan tum arkadaslari Turkiyeye yolladim ))) Sonra %1 lik bir kesimle yuzyuze goruserek oranin %100 degistirtim ))) Iste 2 yilda neler degistirdim ))) Katkisi olan arkadasalarada tesekkur ederim ))) Rusya çapında yapılan bir ankette halka, hangi etnik kökenden olanları sempatik, hangilerini antipatik budukları ve bunu neyle açıkladıkları soruldu. Tahmin edildiği gibi Kafkas kökenliler antipati listesinin başında. Beş yıl öncesine göre Türklere bakış da değişmiş. İşte ankete verilen cevaplar: VTsİOM tarafından ülke çapında 1600 kişi ile görüşülerek yapılan ankete göre, “Hangi milliyetten olanlara sempatiniz fazla?” sorusuna verilen cevaplar şöyle. İlk oran bugünü, ikinci oran 2005’teki cevabı ifade ediyor: Ruslar - % 36 – 33 Belaruslar - % 10 – 12 Ukraynalılar - % 9 – 12 Avrupalılar - % 9 – 12 Slav halkları - % 8 – 2 Kafkasyalılar - % 1- 4 Orta Asyalılar - % 0 – 2 Tatarlar - % 2 – 4 A...