Ana içeriğe atla

Ajax Nedir? Asynchronous JavaScript + XML

Ajax Nedir?
Internette ajax ile ilgili yüzlerce makale bulunuyor, fakat bir tool yada karsilasilan bir hata ile ilgili arama yaptigimizda yüzlerce baslik arasinda kayboluyoruz çogu zaman. Bu yüzden Ajax ile en basitten baslayip tüm içerigi kapsayacak seriler halinde makaleler yazmayi, ve bu makalelerde de karsilasilan hatalari, kullanilan örnekleri, .. vs. derleyip tek kaynaktan kolay erisim imkani sunmayi amaçliyoruz. Bu ilk Makalede adettendir deyip ajax nedir ile basliyoruz.
Ajax etkili ve  interaktif web projelerini çabucak  yapmanizi saglayacak, tüm popüler web browserlarda çalisan ücretsiz bir frameworktür. Asynchronous JavaScript And XML kelimelerinin kisaltmasidir. Aslinda ajax HTML / CSS/ DOM / JavaScript XML / XML/HttpRequest gibi birçok bilesenin birlestirlmesiyle gelistirilmis bir teknolojidir. Bu düsünce önce JSP gelistiricileri tarafindan ortaya atilmis daha sonra da Microsoft tarafindan desteklenmistir. Microsoft ilk önce bunu ATLAS olarak gelistirmis daha sonra da ASP.NET AJAX olarak destegini sürdürmüstür. Yani “Ajax; ne Bir Dil, ne de Bir Kütüphane Degildir. Ajax Sadece Bir Yöntemdir”.
Ajaxda, daha önceden var olan JavaScript ve XML dillerini, web tarayicisinda bulunan XmlHttpRequest nesnesi ile birlikte kullanir. Peki, bu bize ne saglar? Istekler XmlHttpRequest ile gönderilince sunucu ve istemci arasinda tasinan veriler sikistirilmis olur ve aradaki bant genisligi bos yere isgal edilmemis olacagi için ayni anda yapilan birçok islemde daha fazla perfonmans kazancimiz olur.

Peki, avantajlari nelerdir?
Ajaxin sundugu belki de en önemli avantaj, güncellemelerde sayfanin degil istenilen kisimlarin sunucuya gidip gelmesidir. Mesela seçilen ile göre ilçelerin DropDrownList’e gelmesi gerektigini düsünelim. Eger Ajax olmazsa, sayfadaki tüm islemlerle birlikte ile bagli ilçe istegide sunucuya gidecek, cevap alinip sayfa tekrar güncellenecek. Bu sirada eger sayfanin postback(güncellenme) olayi kontrol etmeden pageLoad() kismina bir kod yazmissak bunlarda güncellenecegi için hem extra zaman kaybi hem belki yapilan islemlerin kaybina sebeb olacak. Ama ajax kullanirsak sunucuya sadece ile bagli ilçelerin istegi gidip cevap dönecek ve sadece gerekli DropDrownlist güncellenecek. Böylece hem zaman kazanmis hemde ag trafigini hafifletmis olacagiz. Ayrica ekrandaki güncelleme daha hizli oldugu için kullanicilar için can sikan beklemelerin önüne geçmis oluruz.
Aslinda bu isleri yapmak için javascript da kullanabiliriz. Öyleyse neden ajax? Muhakkakki islemler sirasinda baska bir sayfaya veri veya istek gönderilmeden yapilmiyorsa javascript en hizli kontrol yöntemidir. Ama veritabani sorgusu gibi bir islem yapilacaksa ajax bir adim öne geçiyor. Bu da bizim javascripti her alanda kullanamamamiza neden oluyor. Ve tabi yazinin basinda da belirttigim gibi, javascrip’in farkli browserlarda çikardigi sorunlar ajax da yok çünkü ajax kendi içinde “Browser Compatibility” denen bir kütüphaneyi dahil ederek bu sorunu asmayi hedefliyor.
Ayrica html, asp.net, php vs.. gibi birçok dil varken, yeni bir dil sunmayip,bu diller ile  entegre çalisarak bizi dil ögrenmek için zaman kaybetmekten ve bunun çetrefillerinden kurtariyor. Bu zamanda kullanimini ögrenerek ve denemeler yaparak bir adim öne geçmek mümkün. Belkide ajax’in kisa sürede bu kadar yayginlasmasinin nedeni, birçok dil ile entegre olup sanki yeni bir tool eklenmek kadar kolay ve kisa sürede ögrenilebilmesidir.

Dezavantajlari?
Elbette özellikle gelistirilmekte olan ve “gelismis” denen tüm yazilimlarda hatalar ve buglar mevcuttur.  Ajax’da da bazi sorunlar ve dezavantajla hatta bazen avantaja dönüsen dezavantajlar vardir.
Ilk olarak herkesin en çok bahsettigi ileri-geri butonu sorunu. Sayfalar dinamik olarak olusturuldu için geri tusuna basildiginda sayfamizin yapisina göre bazen sorunlar çikmakta çünkü tarayici dinamik sayfalari hafizasinda tutmuyor. Bu sorunu asmak için bazi çalismala yapilabilir, ek kodlar, ileri geri butonlarinin pasif yapilmasi vs. ama tabi bu bizim için ek çalisma, ek zaman ve ek bant genisligi demek.
Diger bir dezavantaj da arama motorlarinda indexlenememesidir. Söyleki ajax içerisinde yüklenen verileri sayfanin kaynak kodlarinda göremezsiniz ve arama motorlari da bunu göremeyecegi için indexleyemez. Özellikle ziyaretci sayisinin önemli oldugu ve bunun maddi tarafindan yararlanan siteler için bu gerçekte büyük bir dezavantajdir. Ayni durumun dinamik olusturululan tüm sayfalar içinde geçerli oldugu ve bunun tag vs. gibi yöntemlerle asilabilecegini de unutmamak gerekir. Tabi bu durum bazen avantaja da dönüsebilir. Mesela kisilere özel bilgilerin oldugu sayfalarin arama motorlarinda çikmasini istemeyiz, ya da resmi bir kurum için yapilan web uygulamalarinda içerik gizli olmalidir muhakkak. Bu durumlarda ajax avantaja dönüsmektedir.
Ajaxin javascripten kaynaklanan dezavantajlarini da unutmamak lazim, mesela javascript kullanmak bilgisayari bir parça yavaslatir çünkü javascript kullanicinin bilgisayarinda yorumlanan bir dildir ve yavas bilgisayarlari daha da yavaslatir.
Ajaxin kullandigi XMLHTTPREQUEST bir ActiveX nesnesidir. Bazi bilgisayarlarda ActiveX otomatik engellendigi için ajax çalismayabiliyor. Bunun için çözümler var elbette ama bu hala eski sürüm explorerlar için bir problem
Ajax ile ilgili daha pek çok avantaj ve dezavantaj bulunmakta. Pek çok insan ajaxi kullanmaya çoktan baslamisken, bazilari ise karsi çikiyor.  Fakat özellikle güncellemelerin gerektigi islemlerde, mesela kosula bagli doldurulacak alanlarda, ajax bize birçok kolaylik saglamakta ve bizde bu teknolojiyi daha yakindan incelemek ve anlatmak için ajax konusundaki makelelerimize devam edecegiz.

Tesekkurler  Seher KUNT

http://www.yazilimmutfagi.com/10038/web/ajax-net/ajax-nedir.aspx


Asynchronous JavaScript + XML


Ajax is a term coined by Jesse James Garrett and that became popular since the publication of the article Ajax: A New Approach to Web applications, published on 18 February 2005, is a shortcut for: « Asynchronous JavaScript + XML ».
Since the publication of this article, the use of techniques that make up Ajax and the XMLHttpRequest object in particular has become widespread among webmasters. W3C moreover defined a formal specification: XMLHttpRequest.
Another term that also became popular is Web 2.0, whose Ajax is the basis, that designates collaborative sites or use of programming techniques to provide user interaction.
Ajax has two main benefits:
Dynamic pages: The combination of HTML and JavaScript to create dynamic pages, whose appearance and content can change in interaction with the user.
For example clicking on a button could display hidden data or change their order.
With asynchronous communication only the part of the page that is modified is redisplayed.
Web applications: The role of Ajax in web applications is in the interaction with the server to read the files and saving information that is almost as easily as on the hard disk of the desktop.
The normal behavior of Internet that involves sending pages to the browser is completely changed by the use of Ajax.
Ajax has become commonplace with its integration in HTML 5 and JavaScript frameworks, and in fact, the interest of developers has moved to HTML 5 for its new tags and APIs that accompany it. Among these, WebSocket appears as the successor to Ajax, because it is a superior means of communication between an application and the server or the backend.

What is Ajax practically?

Ajax is a combination of standard technologies:
  • The HTML or XHTML language for the code of the pages, and CSS for the presentation.
  • DOM (Document Object Model) to access elements of the page and have a dynamic display.
  • XML or JSON or plain text for exchanging data with the server and manipulation of data.
  • The XMLHttpRequest object for asynchronous request to the server from the browser. It exchanges text or XML data through the GET or POST methods.
  • JavaScript to bind together anything.
The XMLHttpRequest object can retrieve data or send data to a script on the server, synchronously or asynchronously, according to the schema below:



The web page includes the DOM, the document structure, and the presentation is defined by CSS. It interacts with the server through the XHR object. It exchanges XML or text content. The operation work with JavaScript code that accesses the tag of the page throught the DOM.
Synchronous vs asynchronous
The principle of the asynchronous mode is that the server sends the data as a measure of queries that the browser and takes them into account when they arrive without interrupting other tasks and therefore without suspending the display of the page.
The immediate effect is that the page can be modified after being partially displayed.
The asynchronous operation can be surprising to the programmer. Commands do not run in sequence but depend upon server responses, the result of instructions in a script can occur after the results of instructions that follow them...

How to let Ajax work?

Ajax is used by defining JavaScript functions to use the XMLHttpRequest objects' methods and attributes, or simply by installing a framework that defines the most common tasks.
These frameworks include a JavaScript code that runs client side and possibly also code in another programming language that runs server side.
The role of the XHR object is to send requests to the server with the send function. The HTTP methods GET and POST as well as others, determine the nature of the request: GET to receive data, POST to send (and receive the result). The HEAD method gives information on the nature of a file on the server.
The XHR object can receive text files, assigned to the responseText attribute, or XML assigned to responseXML. In the second case we can access the content directly with DOM methods.
There is no responseHTML attribute (the Anaa framework can emulate it).
The XMLHttpRequest 2 specification takes into account Ajax requests between different domains.
The exchange of data between the client and the server is done as explained in the Ajax Tutorial, that provides examples.

Using a framework

One can use a JavaScript framework integrating Ajax, which enables to get data from the server sending data to a script more easily.
  • jQuery is a pure JavaScript framework, it adds widgets and special effects. It is distributed in separate code files which are included if needed, that preserves the lightness of the page.
  • Rico proposes to create rich Internet applications with drag and drop and a library of functions such as kinematic expansion, fading. The LiveGrid function connects an HTML table to a data stream from the server.
  • Mootools is another popular Ajax framework.
The trend is to HTML 5 frameworks providing lots of function to make an app, and including Ajax. They works often on mobiles and on the desktop.

Evolution of Ajax

Should the word Ajax be restricted solely to the definition that was given by JJ Garrett in 2005 or can we use the term about new technologies intended to create dynamic web pages?
In fact, from the outset, the definition was too restrictive because XML is far from being the single or preferential format to exchange data with a server.
Howewer there are quantities of technologies to achieve modern web applications which must be distinguished from Ajax.
Therefore it is better to be clear to involve only the word to use XMLHttpRequest in combination with the technologies for dynamic pages listed above, and with any data format for the exchange with the server.
We can consider that Ajax in the future will designate any mode of asynchronous communication and updating dynamic pages, even if it is based on a different object replacing XHR, but this object must work on all browsers because Ajax is founded in principle on standards.
Ajax is actually surpassed technologically by new protocols as WebSocket which enables bidirectional communication (the server can send data itself) and WebRTC that goes further by providing real-time communication. But that does not mean that Ajax is useless in practice: very often it is more than enough to improve the user experience of an online application that depends on user actions.
A comparison of XMLHttpRequest and WebSocket is given in an article which explains how to use the XHR object and WebSocket, and the advantage of bidirectional exchanges over simple asynchronous protocol.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Moskova metro harita sı

Moskova metro harıtasının en son hali. Metro isimleri hem Rusça hemde ingilizcedir. Yakında Türkçesinide upload edecegim. ve moskova şehir haritası ve moskova yollarının birebir olarak hazırlanmış hali. Moskova Metro Haritası 1 indirmek için tıkla moscow metro map 1 download free Moskova Metro Haritası 2 indirmek için tıkla moscow metro map 2 download free https://swordbros.com/moskova-metro-haritasi-2021/

извините.

Rusya'da halkın "yabancılara" bakışı: Türklere antipati yüzde 100 değişmiş!

Rusyaya geldigim 2008 de gordum ki Turkiyeye antipati yukseliyor, bende antipati toplayan tum arkadaslari Turkiyeye yolladim ))) Sonra %1 lik bir kesimle yuzyuze goruserek oranin %100 degistirtim ))) Iste 2 yilda neler degistirdim ))) Katkisi olan arkadasalarada tesekkur ederim ))) Rusya çapında yapılan bir ankette halka, hangi etnik kökenden olanları sempatik, hangilerini antipatik budukları ve bunu neyle açıkladıkları soruldu. Tahmin edildiği gibi Kafkas kökenliler antipati listesinin başında. Beş yıl öncesine göre Türklere bakış da değişmiş. İşte ankete verilen cevaplar: VTsİOM tarafından ülke çapında 1600 kişi ile görüşülerek yapılan ankete göre, “Hangi milliyetten olanlara sempatiniz fazla?” sorusuna verilen cevaplar şöyle. İlk oran bugünü, ikinci oran 2005’teki cevabı ifade ediyor: Ruslar - % 36 – 33 Belaruslar - % 10 – 12 Ukraynalılar - % 9 – 12 Avrupalılar - % 9 – 12 Slav halkları - % 8 – 2 Kafkasyalılar - % 1- 4 Orta Asyalılar - % 0 – 2 Tatarlar - % 2 – 4 A...